top_visp
 

Nyere forskning om hjernen og læring

22. november 2016

Vidste du at…

Hjernen bedst husker oplevelser og læring, hvor følelser har været involveret?


Kender du dét, at du kan huske præcist, hvor du befandt dig og hvad du lavede d. 11. september 2001, hvor Twin Towers blev angrebet og styrtede til jorden, eller du husker næsten alle detaljer fra dit barns fødsel? Samtidig kan du have vanskeligt ved at huske præcise detaljer fra tante Odas fødselsdag for et halvt år siden eller hvad du har fået til aftensmad i sidste uge!

Jo mere følelsesmæssigt vi involveres i de oplevelser vi får, jo stærkere bliver hukommelsessporet!
Faktisk kan en erindring nogle gange frembringes bare ved sanseindtryk, hvis følelserne har været involveret. Eksempelvis kan duften af syrener frembringe et tydeligt minde fra barndommen eller duften af en bestemt parfume bringe minder frem om ungdomsskæresten.

Sådan er det også ved social læring!
Når vi er sammen med andre mennesker lærer vi, hvordan vi skal opføre os for at blive i fællesskabet. Vi aflæser andre, spejler hinandens adfærd og alt efter vores opførsel, modtager vi belønning eller straf ved at opnå henholdsvis en lykkefølelse over at andre eksempelvis griner med mig, eller negative følelser såsom angst for ikke at passe ind. Disse følelser husker hjernen i forbindelse med den givne adfærd og vi lærer derved at agere i sociale fællesskaber.

Ved faglig læring er følelserne også involveret.
Når vi forstår meningen med læringen, ”knækker koden”, får en AHA-oplevelse, frembringer dette en lykkerus i vores hjerner.
Dette gør, at vi husker dét, vi har lært, vi får lyst til at lære mere og at udfordre os selv fagligt.
Hjernen samler på de positive erindringer i forhold til faglig læring og jo flere vi har, jo mere motiveret er vi for at lære nyt.

Hvis de negative følelser derimod er i overtal i forhold til faglig læring, kan det være ualmindeligt svært at finde motivation frem til at lære nyt eller bare at møde op i skolen. Hjernen vil helt naturligt forsøge at beskytte os mod negative oplevelser.

Hvis vi ikke involveres i meningen med læringen, kan det være svært at fatte interesse for den nye viden og dermed involveres følelserne ikke i samme omfang. Derved kan konsolideringen af læringen blive svag.

De positive hukommelsesspor vil oftest være de stærkeste, for det er de positive følelser vi søger igen og igen, og hjernen higer efter den lykkerus en positiv oplevelse giver.
For at faglig læring kan blive konsolideret, så vi rent faktisk kan huske læringen over tid, anvende det og overføre det til andre situationer, er det derfor vigtigt at medtænke, hvordan vi får de positive følelser involveret i læringen!

ViSP      Birkebjerg Allé 3      4700 Næstved      Tlf.: 5588 6900     Send digital post (kræver NemID)       EAN:5798007291679