Er din nabos hus en arkitektonisk perle?

22. maj 2019

Næstved Kommune spørger igen i år borgerne om hjælp til at finde og indstille bygninger og anlæg, som udmærker sig ved at have arkitektonisk kvalitet. Til oktober vil kommunen uddele i alt fire priser for at sætte fokus på god arkitektur. Priserne bliver uddelt hvert år på Arkitekturens Dag, som er den første mandag i oktober.

Kählers kontor, Kählersbakken
Sidste år blev der uddelt to Bevaringspriser. Den ene gik til Kählers kontor og butik på Kählersbakken. Foto: Næstved Kommune

Cykler du nogle gange forbi et smukt hus, der falder naturligt ind i omgivelserne? Har din nabo lavet en helt genial tilbygning, der passer perfekt til det eksisterende? Eller kender du et gammelt restaureret hus, der fremstår særligt smukt ved at respektere sin historie og det gode håndværk? Så er det nu, man kan indstille et byggeri til Næstved Kommunes arkitektur- og bygningsbevaringspris.

Næstved Kommunes Plan- og Erhvervsudvalg besluttede sidste år, at der skal sættes fokus på både moderne byggeri, anlæg som f.eks. pladsdannelser eller grønne anlæg af høj arkitektonisk kvalitet eller på anden måde spændende bygninger, som i særlig grad er udtryk for velbevaret bygningskultur. Derfor vil udvalget for anden gang uddele fire priser på Arkitekturens Dag: 

- To arkitekturpriser - én til en om- eller nybygget bygning i Næstved by og én til om- eller nybygget bygning i den resterende del af kommune. 
- To bevaringspriser - én til en bygning i Næstved by og én til en bygning i den resterende del af kommunen.

Ved at fremhæve spændende byggerier i kommunen skal præmieringen hylde de borgere og udviklere, der har prioriteret kvalitet og kreativitet i deres byggerier. Det er vigtigt at bevare og understøtte de eksisterende unikke by- og bygningsmæssige kvaliteter, der er i f.eks. Næstved Bymidte, Karrebæksminde og Snesere, når der bygges nyt, bygges til og restaureres. Disse kvaliteter er med til at sikre, at kommunens by- og landområder også i fremtiden er attraktive at besøge og flytte til.

Med prisen håber Daniel Lillerøi, formand for Plan- og Erhvervsudvalget, at kommunen kan inspirere til kommende byggeprojekter og øge interessen for bevaringsværdig byggekultur.

- I Næstved Kommune har vi en unik sammensætning af nyere og ældre arkitektur, og den vil vi gerne styrke og værne om. Med Arkitekturprisen og Bygningsbevaringsprisen vil vi anerkende den gode arkitektur og inspirere til fremtidens projekter i Næstved. Vi oplever desuden, at flere og flere bygherrer viser interesse for at bygge i Næstved, og her er en af begrundelserne netop den unikke sammensætning af arkitektur. Derfor er det vigtigt, at vi holder fast i det, lyder det fra Daniel Lillerøi.

Arkitekturpriserne gives til enten nybyggeri, bygninger, der er er blevet istandsat eller har fået en ombygning eller en tilbygning eller til et by- og landskabsrum. Bygningsbevaringspriserne gives til fredede eller bevaringsværdige bygninger, opført før 1960, og som fremstår velholdte eller er korrekt restaurerede.

Alle kan indstille

Alle kommunens borgere, foreninger og virksomheder kan indstille bygninger og anlæg til priserne. Man er velkommen til at indstille sin egen bolig, eller bare noget man har set.

I bedømmelsen kan der blive lagt vægt på alt fra den håndværksmæssige kvalitet over den usædvanlige detalje til en gennemgående idé. Er der foretaget nogle modige valg, der både udfordrer og respekterer traditionen, eller bliver materialerne brugt, så de passer til omgivelserne og stedet?

Det kan også være et anlæg, som bidrager til at gøre et sted mere spændende at besøge ved at forskønne stedet samt skabe en behagelig og tryg ramme. Eller det kan være boligen, hvor der enten er en klar arkitektonisk hovedidé, som er istandsat efter traditionelle håndværksmetoder og derfor fremstår, som oprindeligt.
 
Det er nogle af disse overvejelser, som dommerkomiteen vil gøre sig, når de til Arkitekturens Dag og skal kåre fire vindere. Arkitekturens Dag er en international dag med fokus på arkitektur, der afholdes den første mandag i oktober hvert år. Præmieringen vil finde sted på denne dag ved en reception med deltagelse af ejere og arkitekter til kandidater til priserne, forslagsstillere, kommunens arkitekter, borgere og presse. Dommerkomiteen består i øvrigt bl.a. af politikere og lokale arkitekter.
 
Det er en betingelse, at det foreslåede projekt er udført i Næstved Kommune og afsluttet inden kandidaturet. Læs mere om kriterierne for præmieringen, samt hvordan man kan indstille på www.naestved.dk/arkitekturpris. Du kan også skrive direkte til kommunen på eller på kommunens Facebook-side.

Foruden en eksakt adresse må man meget gerne sende et billede af bygningen eller anlægget samt skrive et par linjer med begrundelse for indstillingen. 

Kommunen skal have indstillingen senest den 28. juni 2019.

La Cour Vej 

Den anden Bevaringspris i 2018 gik til en privatbolig på La Cour Ve. Foto: Næstved Kommune

Østergade 27 

Arkitekturprisen i 2018 gik til Østergade 27, da den falder fint ind med de andre bygninger i gaden. Samtidigt lykkedes det at kombinere moderne og klassisk stil med høj kvalitet. Foto: Næstved Kommune.

Kontakt

Center for Plan og Miljø, Geodata
Telefon: 5588 6080
E-mail:
Sidst opdateret den 22. maj 2019