Elever fra Næstved giver den gas med naturfag og innovation i konkurrencen LEGO Space Challenge

27. februar 2019

500 elever fordelt på 22 5. klasser i kommunen skal den 5., 6. og 7. marts dyste i LEGO Space Challenge i Ny Ridehus i Næstved. Det er tredje gang, at Næstved Kommune arrangerer konkurrencen, som har til formål at styrke elevernes læring i naturfagene og deres innovationskompetence.

Elever giver den gas med naturfag og innovation
Sidste år var det Team Lilla fra 5.a på Ellebækskolen, der vandt den del af konkurrencen, der bliver kaldt Spacemissionen.


Løs så mange robotmissioner på bane som muligt på 2,5 minut, Vær de bedste til at konstruere og forklare jeres egen raket og raketopsendelse, byg den bedste bil i LEGO. Sådan lyder blot nogle af de udfordringer, som ca. 500 elever fra 5. klasser i Næstved Kommune skal prøve kræfter med i LEGO Space Challenge tirsdag den 5. marts, onsdag den 6. marts og torsdag d. 7. marts i Ny Ridehus i Næstved.

Eleverne skal nemlig deltage i LEGO Space Challenge, hvor de skal dyste i programmering, konstruktion og dokumentation med det formål at styrke deres måde at arbejde med naturvidenskab og innovation.

Robotter, biler, film

Op til konkurrencen har eleverne arbejdet med at bygge og programmere små LEGO-robotter, de har konstrueret og bygget biler til matchrace, og de har lavet dokumentarfilm om konstruktion og opsendelse af deres egne raketter. Og eleverne er gået til opgaverne med stor entusiasme. 

- Man bliver simpelthen så glad og imponeret, når man hører, hvordan eleverne bruger svære fagudtryk, når de forklarer, hvordan deres bil, robot eller raket virker. Vi møder elever, som har styr på tandhjulstørrelser, omdrejningstal og syre/base-forhold som noget af det mest naturlige i verden. Det er da meget godt gået i 5. klasse, lyder det fra Anne Bach Nielsen, som er pædagogisk konsulent i Næstved Kommune og en af arrangørerne af LEGO Space Challenge.

Eleverne skal dyste i de tre discipliner: programmering, konstruktion/mekanik og konstruktion/formidling. Det handler om at score flest point ved robotbordet, at køre hurtigst i matchrace og bygge den bedste bil til den ukendte udfordring samt at have lavet den bedste raketfilm og levere den bedste reportage på dagen. 

Til konkurrencen skal eleverne desuden præsentere deres biler, robotter og raketter for dommerpanelet, som består af tre pædagogiske konsulenter fra Center for Dagtilbud og Skole samt seks naturfagslærere fra Susåskolen, Ellebækskolen, Lille Næstved Skole og Kobberbakkeskolen.

LEGO Space Challenge finder sted i Ny Ridehus i Næstved, tirsdag den 5. marts, onsdag den 6. marts og torsdag d. 7. marts 2019, kl. 9.00 til ca. 15.45

Fakta om LEGO Space Challenge

- De 500 elever er fordelt på 22 klasser, og i år deltager elever fra 5. klasse på Ellebækskolen afd. Kalbyris, Lille Næstved Skole afd. Hyllinge, afd. Herlufsholmvej og afd. Karrebækvej, Holmegaardskolen afd. Fensmark, Fladsåskolen afd. Korskilde og Susåskolen afd. Glumsø, afd. Herlufmagle og afd. Holsted.

- Alle disciplinerne har fokus på elevernes arbejde med den naturvidenskabelige metode, og eleverne skal i deres præsentationer for dommerne gøre rede for, hvordan de har arbejdet. Blandt andet ved at fortælle om valg og fravalg i deres proces med robotter, bil og raket.

- Hver klasse er på forhånd inddelt i hold a ca. 12 elever. Hvert hold består af tre underhold, som får ansvaret for hver deres kategori. Kategorierne er:

  1. programmering
  2. konstruktion/mekanik
  3. konstruktion/formidling

Der kåres en samlet vinder af hele LEGO Space Challenge pr. konkurrencedag. Vinderen er det hold, som har scoret flest point, når man lægger holdets point i alle underkategorierne sammen. Desuden kåres der vindere i seks underkategorier. To pr. hovedkategori.

Program for dagen

Velkomst kl. 09.00 og fælles åbning v. første runde robotkørsel. Herefter afvikles alle konkurrencer og præsentationer for dommere sideløbende hele dagen. 

Kl. 10.45-11.00: Semifinale og finale Matchrace
Kl. 12.20 - 13.10: Semifinale Spacemissionen
Kl. 13.20: De bedste raketfilm (storskærm)
Kl. 13.40 - 14.00: Semifinale og finale Matchrace Udfordring
Kl. 14.00 - 14.20: Elevernes journalistfilm fra dagen (storskærm)
Kl. 14.25-14.40: Finale Spacemissionen
Kl. 14.40 - 15.00: Elevernes journalistfilm fra dagen (storskærm fortsat)
kl. 15.15: Præmieoverrækkelse 
kl. 15.45: Tak for i dag

Kontakt

Center for Dagtilbud og Skole
Telefon: 5588 3070
Sidst opdateret den 27. februar 2019