Hurtigt overblik

4. september 2014

Hvad er op og ned i forhold til Campus Næstved? Vi har samlet de 10 oftest stillede spørgsmål og svaret på dem.
Læs dem og bliv klogere på, hvorfor campus er en enestående chance for os alle – og del meget gerne.

Campus

 1. HVAD VIL DET GIVE NÆSTVED OG OMEGN, AT VI FÅR EN UDDANNELSES-CAMPUS?
  Vil man leve længe, holde sig sund og rask, have et job, en aktiv fritid osv., så har man større mulighed, hvis man har en uddannelse. Al forskning viser, at betydningen af uddannelse ikke kan overvurderes, og derfor er det vigtigt for Næstveds – og hele regionens – unge, at de kan uddanne sig lokalt inden for en rimelig transporttid. For al forskning viser også, at mange vælger uddannelser, der ligger tæt på hvor de bor.
  Derfor: Uddanner vi vores unge, udvikler vi vores område.

 2. HVOR SKAL CAMPUS LIGGE? – OG HVORFOR?
  Campus Næstved skal ligge langs med Munkebakken i Teatergade, hvor der i dag er p-pladser. Munkebakken forbliver altså et grønt hjerte i Næstved – til glæde for alle. Faktisk vil den få et løft, så den forhåbentlig bliver brugt mere: Munkebakken kan komme til at blive den grønne bro mellem Campus og byen.
  Og byen, ja den får glæde af de 3.500 studerende, der kan bruge fri-eftermiddagene på cafeer, butikker og kulturtilbud. Med et campus midt i byen, bliver det også lettere at tiltrække studerende – de vil være, hvor der sker noget, der hvor der er et attraktivt, levende studiemiljø.
  Desuden er det vigtigt, at uddannelserne ligger i nærheden af offentlig transport, så de studerende kan komme med tog og bus lige til døren.

 3. HVAD ER DET FOR UDDANNELSER, MAN SKAL KUNNE TAGE PÅ CAMPUS NÆSTVED? OG FRA HVORNÅR?
  Man kan uddanne sig til sygeplejerske, fysioterapeut, bygningskonstruktør, datamatiker og meget andet. Der ud over vil man kunne tage enkeltfag og HF. Campus Næstved vil komme til at samle Erhvervsakademi Sjælland, University College Sjælland og VUC Storstrøm.
  Campus Næstved forventes at åbne dørene for de første studerende ved studiestart 2018.

 4. ER DET KOMMUNEN, DER BETALER FOR CAMPUS?
  Nej, videregående uddannelser er selvejende institutioner, og de skal selv bekoste byggeriet.

 5. HVAD INVESTERER NÆSTVED KOMMUNE I CAMPUS NÆSTVED?
  Næstved Byråd planlægger at afsætte 53 mio. kr. over perioden 2015-2020 til at etablere den nødvendige infrastruktur for Campus, fx p-pladser, adgangsstier, udearealer på Munkebakken, en mindre befærdet gade langs Campus i Teatergade m.v.

 6. ER DER OVERHOVEDET PLADS TIL SÅDAN EN STOR CAMPUS VED MUNKEBAKKEN?
  Ja, det er der. Og der er plads til at samle endnu flere uddannelser centralt i Næstved på sigt.
  Vi håber, at Campus Næstved vil udvikle sig til at være et meget attraktivt område både for nye uddannelser, som vil etablere sig i Næstved, og for byens ungdomsuddannelser.

 7. HVAD VIL DET GIVE DE UNGE AT LÆSE PÅ EN CAMPUS?
  Et tværfagligt studiemiljø hvor de unge ikke blot møder studerende inden for eget fag, men også samarbejder på tværs med studerende fra andre studieretninger.
  Og så skal man jo ikke glemme, at festerne også bliver sjovere, når der er op mod 3.500 studerende på samme sted.

 8. HVORDAN SKAL STUDERENDE OG ANSATTE KOMME TIL OG FRA CAMPUS – ER DER NOK PARKERINGSPLADSER?
  Campus Næstved vil komme til at lægge inden for 5 minutters gåafstand fra stationen, så vi forventer, at mange vil komme med tog og bus.
  Men der vil også være mange, som kommer i bil. Derfor bliver der bygget p-pladser i campus-byggeriet, og desuden planlægger Næstved Byråd at opføre et p-hus i nærheden af stationen til gavn for både pendlere, undervisere og studerende.

 9. HVORNÅR KAN JEG BLIVE HØRT OG INDDRAGET?
  Når uddannelsesinstitutionerne forhåbentlig endeligt beslutter at sætte projektet i gang, vil der komme en proces omkring lokalplan, som skal i offentlig høring.
  Ligeledes forventer vi, at der vil komme enten en arkitektkonkurrence eller på anden måde et udbud af ideer til udformning af Campus. Vi er spændte på at se det!

 10. HVAD VENTER VI PÅ – HVORFPR GÅR MAN IKKE BARE I GANG?
  Uddannelserne har i fællesskab udarbejdet en vision for Campus. Og uddannelserne er enige om en disponering af arealerne i campus-byggeriet, kaldet en præprogrammering. Næste skridt er lige om hjørnet:
  Uddannelsesinstitutionerne skal her i oktober 2014 tage endelig stilling til, om de ønsker at gå videre med at etablere Campus Næstved.

Det håber vi meget, at de gør!

Spørgsmål og svar som pdf

Campus - Hurtigt overblik

Næstved Kommune