Tandplejen informerer

Om huller i tænderne, tandbørstning, sukker- og syreskader. 

Huller i tænderne - og hvordan du undgår dem

  • En god hyppig tandbørstning 2 gange dagligt med fluortandpasta er det allerbedste middel, hvis man vil undgå huller.

Der skal tre ting til for at der dannes huller (caries) i tænderne:
Bakterier
Sukker
- og naturligvis tænder

Bakterier har du i store mængder overalt i munden. De er en naturlig del af munden. De bakteriebelægninger, der sætter sig på tænderne, kaldes plak. Sukker får du i munden med mad og drikkevarer.
Bakterierne i plakken lever af sukker og udskiller syre. Den syre, bakterierne udskiller, ætser og opløser tanden, og der dannes hul. Derfor kan man undgå huller , hvis man fjerner bakterier/plak på tænderne ved god tandbørstning dagligt.
Man skal også undgå så meget sukker som muligt.

 

Tandbørstning

En god hyppig Tandbørstning 2 gange dagligt med fluortandpasta er det allerbedste middel, hvis man vil undgå huller.
Børn skal meget tidligt vænnes til tandbørstning. De kan ikke børste deres tænder godt nok, før de er cirka 10-12 år gamle. Først da er deres bevægelser udviklet nok til at styre en tandbørste effektivt.
Man skal starte med at børste, når den første tand kommer frem i munden.

Når kindtænderne kommer i 1-2 års alderen bør barnet være vænnet til at have en tandbørste i munden. Ved små børn er det godt at lægge dem på puslebordet eller i dit skød, så har du lettere ved at se alle tandfladerne og børste dem.

Det er tandbørsten der gør helt rent på tyggefladerne og de flader, der vender ind mod tungen og ud mod kind og læber. Tandbørsten skal bruges sådan at børsterne også kommer ind imellem tænderne.

Man skal bruge en tandbørste, der er god at holde på, og hvor tandbørstehovedet ikke er større, end man kan komme rundt på alle tænderne.
Man skal bruge fluortandpasta i en mængde svarende til barnets lillefingernegl. 

 

Sukker

Vi elsker sukker, og det gør bakterierne på vores tænder også. Det er klart bedst for tænderne, at man spiser/drikker alt sukkeret på én gang - f.eks. som lørdagsslik. Bakterierne på tænderne kan ikke nå at omdanne al sukkeret til syre, og langt det meste går videre til maven.

Det er meget mere skadeligt for tænderne, hvis man drikker små slurke sodavand over længere tid. Det samme gælder også slik over hele dagen. Så har bakterierne sukker at spise i al den tid, og risikoen for huller i tænderne bliver meget større.
Hvis man hyppigt har sukker i munden, er det en god ide bagefter at skylle munden med eller drikke rent vand, så hjælper du dine tænder.

 

Syreskader

  • Drik vand, mælk, mellem måltiderne.
  • Begræns forbruget af sodavand, saft og juice og drik det kun til måltider.
  • Tænderne må ikke børstes 1 time efter man har haft syre i munden. Tandbørsten vil fjerne den tandemalje der er opløst af syren. Skyl munden i vand i stedet for.

Syreskader er en kemisk proces, som nedbryder emaljen - og emaljen gendannes ikke.
Emaljen på tænderne kan forsvinde, selv om du børster tænder hver eneste dag. Emaljen går simpelthen langsomt i opløsning, hvis du spiser og drikker juice, saftevand, sodavand (også light produkter), surt slik, citroner m.m. uden for måltiderne. I begyndelsen er det svært selv at se, og det gør heller ikke ondt. Senere bliver tænderne følsomme overfor kulde og varme, og det gør ondt, når man børster dem. I værste fald ødelægges tænderne helt, når tandemaljener væk. Det kaldes syreskader – ”erosioner” - på tænderne.
De fleste børn og unge drikker i dag langt større mængder syrlige læskedrikke, end de gjorde før. Mange går og smådrikker af flasker med skruelåg dagen igennem.

 

Hvad sker der?

Juice, cola, sodavand og frugtsaft indeholder syre. Når du drikker juice og sodavand, ætser syren tænderne.
Surhed måles i pH. En pH, der er mindre end 5,5, er farlig for tænderne, fordi mineralerne i tandemaljen opløses.

Her kan du se pH for nogle almindelige drikkevarer sammenlignet med citron:

Citron: 2,3
Cola 2,4
Sodavand 3,2
Appelsinjuice 3,7
Danskvand med citrus 4,1
Kærnemælk 5,5 
Mælk 6,7
Kakaomælk 6,7
Vand 7,2
Danskvand uden citrus 7,5

Jo lavere pH-værdi, jo mere syre og jo større risiko er der for ætsninger. Når man drikker cola, stiger syremængden i munden kraftigt. Når colaen er sunket, går spyttet i gang med at neutralisere syren, og efter cirka 30 minutter er mundens pH-værdi tæt på det neutrale igen. Og så er faren for ætsninger drevet over. Men går du og smådrikker hele tiden, kan spyttet ikke følge med. Det betyder, at der er syre i munden hele tiden, og risiko for ætsning af tænderne er stor.

 

Sådan mindsker du risikoen for syreskader

Drik vand, mælk, mellem måltiderne.
Begræns forbruget af sodavand, saft og juice og drik det kun til måltider.
Tænderne må ikke børstes 1 time efter man har haft syre i munden. Tandbørsten vil fjerne den tandemalje der er opløst af syren. Skyl munden i vand i stedet for.

 

Tandskader ved ulykker

  • Hvis en ny blivende tand er slået helt ud, må du forsøge at finde den. Skyl den forsigtigt i koldt vand, sæt den på plads i munden og søg tandlæge.

Hvad skal jeg gøre, hvis mit barn lige har slået sine tænder?
Vær rolig selv, så falder dit barn sandsynligvis også til ro lidt efter lidt. Tør forsigtigt evt. blod væk fra barnets mund med lunkent vand på en ren klud. Se efter i både overmund og undermund, om der mangler tænder, eller om der er slået stykker af tænderne. Barnet kan måske selv vise, hvor skaden er.

Hurtig tandlægehjælp er nødvendig, hvis

nye (blivende) tænder er slået ud
der er slået store stykker af nye (blivende) tænder
tænder er slået til en anden stilling
 barnet føler, det ikke kan bide rigtigt sammen
 

Hvis en ny tand er slået ud

Hvis en ny blivende tand er slået helt ud, må du forsøge at finde den. Skyl den forsigtigt i koldt vand, sæt den på plads i munden og søg tandlæge.
Kan du ikke det, skal du holde den fugtig på vej hen til tandlægen. Du kan lægge den i et glas mælk eller saltvand til kontaktlinser eller i din egen eller barnets mund, men vær forsigtig! Tandroden beskadiges meget let. Du må ikke gnide eller rense en tandrod, eller lade en udslået tand blive tør, hvis den skal have en chance for at gro fast igen.
Hvis der er slået et stort stykke af tanden
Hvis der er slået et stort stykke af tanden, skal du forsøge at finde dette stykke. Måske kan tandlægen sætte det på igen. Her er det tilstrækkeligt at lægge stykket i rent vand på vej til tandlægen. Hvis skaden er sket udenfor tandlægens åbningstid, må I søge hjælp på skadestuen eller hos en privat praktiserende tandlæge.

Du kan vente til næste dag med at kontakte tandlægen, hvis
der kun er slået et stykke af tanden
tanden kun er lidt løs
tanden kun er lidt øm 

Vigtige regler

Udslåede, nye (blivende) tænder skylles og du skal hurtigst muligt sætte dem på plads.
Kan du ikke det, skal udslåede, nye (blivende) tænder holdes fugtige (i mælk, saltvand til kontaktlinser eller i din eller barnets mund) og hurtigst muligt sættes på plads af en tandlæge.
Udslåede tænder må ikke blive tørre, inden de sættes på plads.
Store tandstykker kan ofte sættes på igen.
Mælketænder må ikke sættes på plads igen.
Tegn en ulykkesforsikring, der dækker tandskader på dine børn.

Tandskadeforsikringer

Indtil dit barn er fyldt 18 år bliver tandskader behandlet gratis for dig i den kommunale tandpleje, men nogle tandskader kan først behandles, efter at man er fyldt 18 år.. Husk, at en forsikring ikke kan tegnes med tilbagevirkende kraft.

læs mere om Tandplejen på:


www.altomkost.dk

Kontakt

Tandplejen
Telefon: 5588 1500
Sidst opdateret den 8. april 2019