Mikrolån

Har du en drøm om at blive selvstændig, men mangler det sidste skub? Så kan Mikrolån være et tilbud for dig.

IVÆRKSÆTTER - logo

Velkommen til Mikrolån

Næstved Kommune vil gerne hjælpe iværksætterånden på vej. Derfor har vi skabt forløbet Mikrolån, der skal ruste revalideringsparate ledige til at skabe deres egen arbejdsplads ved at blive selvstændige og selvforsørgende.

Mikrolån er et tilbud, der kan åbne døren til nye muligheder – og på sigt et helt nyt liv.

Deltagerne på forløbet får undervisning i markedsføring, økonomi, men også i hvordan de kan tackle nogle af de udfordringer, de vil møde som selvstændige. Ligesom de får skabt sig et netværk, fordi de går på hold med andre iværksættere, der er i gang med at opbygge vidt forskellige leveveje.

De får løbende undervisning og sparring af Bente Saxmose, der er projektkonsulent i Center for Arbejdsmarked. Først i et seks måneders forløb, hvor de udvikler deres forretningsidé og efterfølgende i de 6 måneder, hvor de etablerer deres virksomheder. I selve etableringen får de adgang til et Mikrolån på op til 50.000 kr., der kan hjælpe dem med at komme i drift og drive deres forretning videre.


   

Et univers med italiensk børnetøj

Walk in 4 Kids er en ny børnetøjsbutik for 0-14-årige, som iværksætter Rikke Zarah Kyrner åbner på Reersøvej i Gørlev efter at have deltaget i forløbet Mikrolån.  

Følelsen bliver ubeskrivelig, når hun kan lægge det første tøj på hylderne og byde kunderne inden for i sin nye børnetøjsbutik. Det er en drøm, hun har haft i mange år, og som hun har arbejdet hårdt for at få til at gå i opfyldelse.

”Jeg glæder mig rigtig meget til at kunne åbne. Børn og deres forældre skal komme herind og tænke, at det er et fedt og unikt børneunivers,” fortæller 37-årige Rikke Zarah Kyrner, der har en klar plan for, hvordan hun vil drive sin butik:

”Jeg vil holde priserne nede og være lidt anderledes. Derfor har jeg få stykker af hvert stykke tøj, så børnene kan føle, at det er lidt specielt. Og så vil jeg ha en max pris på 299kr så alle kan være med”

Deltaget i Mikrolån

Det sidste halve år har hun deltaget i forløbet Mikrolån, som Jobcentret i Næstved Kommune udbyder. Her har hun sammen med andre revalideringsparate ledige udarbejdet sin forretningsplan, blevet klogere på økonomi, markedsføring og ikke mindst, hvordan man overkommer de udfordringer, der kan være, når man starter op som selvstændig.   

”Jeg har fået en mulighed for at bygge noget op, så jeg er klar til at stå på egne ben. Det har simpelthen gjort alt, at jeg har kunnet deltage i Mikrolån.”

 

Rikke får hjælp af sine to børn, når tøjet skal vises frem. 

 

Billedkunstner bryder tabu om dårlig økonomi

Forløbet Mikrolån har givet Kamilla Gandrup en ny chance som selvstændig. Hun er nu i gang med at bygge sin virksomhed op, hvor hun skal leve af sin billedkunst og af at bryde tabuet om dårlig økonomi.

Pensler, de mange farver, spraydåserne og de abstrakte motiver blander sig med de gode råd om økonomi. Råd hun særligt giver til kvinder, der trænger til at få ro i maven.
Kamilla Gandrup er selvstændig billedkunstner og pengementor. En kombination der giver hende rigtig meget:
”Jeg synes, det er fantastisk at arbejde som selvstændig, og jeg holder meget af, at jeg kan gøre en forskel for andre,” fortæller den 39-årige kvinde, der holder malerkurser og har klienter i forløb i forhold til at se nærmere på økonomien. For det kan godt være et svært emne at tale om:
”Det er et stort tabu, når man ikke har styr på sin økonomi. Jeg har selv været en klovn til det. Men nu har jeg fået ryddet op i gamle mønstre og taget en uddannelse som pengementor.”

Det skal nok gå
Kamilla holder til i Kunsthuset Løvens hule, Gl. Lellinge gård i Køge, hvor hun er i fuld gang med at oprette kurser, markedsføre sin virksomhed og tiltrække kunder. Hun har tidligere prøvet flere forskellige fag og brancher, men er blevet sygemeldt fra arbejdet, fordi hendes krop ikke kunne holde til det.
Med Mikrolån har Kamilla fået nogle nye muligheder for at tilrettelægge sin arbejdstid, så hun tager hensyn til sin krop, ligesom det har givet hende mulighed for at låne op til 50.000 kroner til at etablere sin virksomhed for.
”Jeg havde ikke kunnet investere uden Mikrolån. Det har været en flyvende start, og det er vildt fedt,” understreger Kamilla, der er rolig omkring sin opstart:
”Jeg har is i maven. Det skal nok gå.”

  

”Jeg har fået ejerskab over min idé. Bente tror på mig, og så kan jeg også. Jeg har prøvet flere gange at blive selvstændig, men denne her gang står jeg på et bedre fundament,” fortæller Kamilla.

 

Kunsthåndværker skaber blikfang

Forløbet Mikrolån har givet Dennis Bossen mulighed for at bruge sin kreativitet. Han er ved at bygge sin virksomhed op i Herlufmagle, hvor han blandt andet producerer håndlavede 3D Skilte.

Han kan godt lide at omsætte sine kreative idéer, så de skaber opmærksomhed og får et street art look. Han sørger for at være nyskabende og at eksperimentere med motiver og farver til sine håndlavede 3D skilte.
”Det er fedt at skabe glæde og blikfang for de virksomheder, jeg arbejder med,” fortæller Dennis Bossen, der i forbindelse med forløbet Mikrolån har fået mulighed for at åbne sin egen kreative virksomhed, som hedder DBoss.

En tro på mig selv
På værkstedet i Herlufmagle skaber han blandt andet logoer og skilte, der bliver udviklet efter de ønsker, som de enkelte virksomheder har. Han skærer selv bogstaverne ud, håndsliber dem i forskellige mønstre og farver, dekorerer dem med sin airbrush og monterer dem på plader.
”Jeg har igennem Mikrolån fået en tro på mig selv, og jeg er blevet bekræftet i, at jeg skal blive ved – også selvom det kan være svært,” fortæller Dennis.
”Jeg synes bare, at Mikrolån er vildt fedt. Men det kan også være frustrerende, fordi man skal igennem mange ting – blandt andet i forhold til regnskabet,” uddyber han.

En ny chance for at komme videre
Den selvstændige kunsthåndværker er uddannet glarmester. Men han blev nødt til at finde andre veje på arbejdsmarkedet, fordi faget blev for hårdt for ham, og han blandt andet fik tre diskusprolapser. Da han har arbejdet med skilteteknik, design og ideer til facadeudsmykning igennem mange år, var det oplagt, at han ved hjælp af Mikrolån fik udviklet sine idéer, så han kunne springe ud som selvstændig. Et spring han er rigtig glad for at tage.
”Jeg har fået en chance for at komme videre med mit liv.”
Men det er også et spring, der kræver arbejde:
”Jeg bruger mange timer på at udvikle skiltene. Og jeg kæmper for at blive set, fordi jeg ikke er særlig frembrusende.”

 

 

 

Deena udlever sin drøm

 

”Jeg vågner hver dag med et smil på læben, hvor jeg tænker: hvad skal næste step være. Det er en fed følelse.”

 

Sådan lyder det fra 35-årige Deena Nygaard, der har taget springet som selvstændig, efter hun har deltaget i Næstved Kommunens iværksætteriprojekt ”Mikrolån”.

”Der var nogle, som troede på mig, og at jeg havde noget at byde ind med,” fortæller Deena om det at begynde på forløbet.  

En rygskade satte ellers en stopper for Deenas pædagogjob. Men bestemt ikke for hendes drømme. I projektet oplevede hun, at hun fokuserede mindre på arbejdsskaden og mere på drømmene.

 

Seks måneders oplæring

Personlige samtaler, undervisning og faglig sparring er nogle af de ting, man møder, når man begynder på ”Mikrolån”.

”Jeg har lært de andre deltagere godt at kende. Selvom vi sidder med hver vores forretningside, har vi åbnet mere og mere op i forløbet. Det har været rigtig godt og givet mig meget,” fortæller Deena.

De seks måneder afsluttes med et internat, hvor man fordyber sig i det, man har lært og bliver godkendt til at arbejde videre med sin virksomhed. Efterfølgende har man så seks måneder på revalidering til at bygge virksomheden op til at blive levedygtig.

 

Deena etablerede sin virksomhed, som hun kalder ”Hjertefamilie”. Her tager hun ud og filmer familier for at se, hvordan de kan skabe en god relation voksne og børn imellem. Her tager hun ud, giver vejledning og værktøjer til, hvordan samspillet i familien kan blive endnu bedre. Deena benytter Marte Meo metoden, hvor det er filmklip fra familiens hverdag, der arbejdes udfra. Et arbejde hun brænder for, og hvor hun føler, at hun er med til at gøre en forskel.

 

 

Kontakt

Center for Arbejdsmarked
Telefon: 5588 6600

"Klædt på til Iværksætteri"

Forside til folderen "Klædt på til iværksætteri" 

Hent folder (pdf)

Sidst opdateret den 16. august 2019